Läsnä

Kiireinen arki on taas pistänyt miettimään kuinka nopeasti aika kuluukaan. Päivät menevät silmänräpäyksessä, viikot vierivät ja aina aika-ajoin tajuaa sen kuukaudenkin vaihtuvan. Viikkoihin mahtuu paljon töitä (ja lapsilla tietysti päiväkoti), harrastuksia, kotitöitä, menoja ja aikatauluja. Mutta, mikä tärkeintä, arkeen pitää mahtua niitä hetkiä, kun ollaan yhdessä ja vain ja ainoastaan oman perheen kanssa.

Niitä hetkiä, kun kaikki ovat läsnä.

Meillä esikoinen on tällä hetkellä innokas osallistumaan kokkailuun ja iltaisin onkin mukava touhuta yhdessä keittiössä ja lopulta syödä oman perheen kesken. Meillä ruokapöydässä ei koskaan lueta lehtiä, selata kännykkää tai katsota samalla telkkaria. Arvostan itse kovasti yhteistä ruokahetkeä ja oikeasti minusta on tosi tylsää syödä yksin! Ruokapöydän ääressä onkin hyvä hetki vaihtaa päivän kuulumisia ja minulla onkin tapana, että viimeistään siinä vaiheessa päivää kyselen kaikilta lapsilta henkilökohtaisesti jotain heidän päivästään.

Oleellisena osana arkea on kuitenkin ne kotityöt, kaupassakäynnit ja muut askareet. Välillä tuntuu, että miten se aika oikein riittääkään kaikkeen… Mielestäni lasten pitää kuitenkin saada osallistua ja päästä mukaan näihin aikuistenkin hommiin ja menoihin. On toki paikkoja ja tilaisuuksia, joihin lapset eivät kuulu, mutta kyllä normiarjessa on kunnioittavaa omia lapsiaan kohtaan päästää heidät osallistumaan perheen arkeen ja menoihin. Miltäköhän lapsista mahtaa tuntua, jos usein päiväkotipäivän jälkeen heidät sysätään vielä muualle hoitoon, jotta aikuiset saavat rauhassa hoitaa omia asioitaan? Minusta pitäisi olla itsestäänselvyys, että hoitopäivien ja työpäivien jälkeen sekä lasten että vanhempien oikeus, mutta myös velvollisuus on viettää aikaa yhdessä ja olla läsnä.

Perjantaina kyselin lapsilta, mitä he haluavat tehdä viikonloppuna ja toinen pikkuneideistä toivoi saunailtaa, saunamakkaraa ja pillimehua. Ihana ajatus yhdessäolemisesta, syömisestä ja rauhallisesta kotoilusta. Perheen kesken. Sen yhdessä syömisen lisäksi sauna onkin yksi parhaimmista paikoista olla aidosti läsnä.

Muistetaanhan olla läsnä ja antaa lapsille oikeus viettää aikaa vanhempiensa kanssa, myös kiireisen arjen keskellä. <3

Ihanaa uutta viikkoa!

Paula / Viisikko - -

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *