Vaatehankinnoista ja ostolakosta

Vuosi sitten kirjasin kaikki edellisenä vuotena tekemäni vaatehankinnat kappale- ja euromäärittäin tänne blogiin ylös. Saman projektin aloitin vuoden 2016 alussa ja päätin kirjata kaikki vaatehankinnat exceliin tavoitteenani pienentää kulutusta. Kuvittelin jopa pystyväni vähentämään ostamista merkittävästi.

Kuinkas sitten kävikään?

Oman kirjanpidon taisin lopettaa joskus kesällä, kun uusia hankintoja tuli tehtyä syksyllä koittavaa töihinpaluuta ajatellen enemmän kuin olisin halunnut edes itselleni myöntää. Tiedättekö, sitä lopettaa jonkin asian seuraamisen ja ajattelemisen, kun asia ei menekään ihan juuri niinkuin oli itse kunnianhimoisesti toivonut! Etenkin, kun syyllisen löytämiseksi joutuisi katsomaan peiliin. Eikä se ostaminen siihen päättynyt, syksyllä nimittäin tuli ostettua vain lisää ja lisää! Ja vielä vähän lisää välipäivien alennusmyyneistä…

IMG_4020.jpg

(Tätä Marimekon ihanuutta ei vaan voinut jättää ostamatta! 😉 )

IMG_4048.jpg

Suoraan sanottuna, en edes halua lähteä miettimään, mitä kaikkea olen viime vuonna itselleni ostanut ja kuinka paljon tuli käytettyä rahaa omiin vaatehankintoihin. En halua kokea morkkista hankinnoista, joista olen kuitenkin saanut ja saan iloa joka viikko. Vaikka en kirjaa ole pitänyt, uskallan väittää, että lähes kaikki hankinnat ovat olleet järkeviä, laadukkaita ja tulleet käyttöön (pl. eräs kotipaidaksi ostettu riepu, joka kulahti parissa pesussa siihen kuntoon, että heitin sen pois pahaa meiltä aiheuttamasta). Mutta nyt uuden vuoden alkaessa, on edessä vain uusia mahdollisuuksia. Ensimmäinen haaste itselleni onkin olla ostamatta mitään vaatetta/kenkiä/asusteita tms kulutushysterian juhlapäivään (eli Hulluihin Päiviin) asti!

Jälleen kerran onkin tunne, että vaatekaapista ei puutu mitään. Jännä juttu, että sama tunne taisi olla viime vuoden alussa ja silti mopo lähti käsistä. Vaikka kaapissa on kuinka kivoja ja monikäyttöisiä vaatteita, sen kaapin sisällön tuppaa unohtamaan ihan vain nähdessään jotain kivaa ja muka tarpeellista. Paras tapa välttää ostamista, on välttää paikkoja, joissa on mahdollista ostaa. Periaatteessa siis hyvinkin yksinkertaista, mutta käytäntö horjuu helposti!

Nyt kuitenkin olen taas useamman vuoden kotiäitiyden jälkeen käynyt syksyn töissä ja toisaalta teen tällä hetkellä 50% työajasta töitä etänä. Vaatekaapin sisältö on tällä hetkellä toimiva ja ennenkaikkea riittävä. Kaapista löytyy omaan makuuni tarpeeksi erilaisia vaatteita tyydyttämään vaihtelunhalua, vaatekaapin peruskulmakivet on kunnossa ja pyykkiäkin ehtii pestä ihan samanlaista tahtia kuin ennen, joten sitäkään ei voi käyttää perusteluna uuden ostamiselle. Kertaakaan ei ole tullut vastaan tilannetta tai siis sitä tunnetta, ”kun mulla ei ole mitään päällepantavaa”! Vaatteita löytyy jokaiseen arjessa kohtaamaani tilanteeseen, arkeen, juhlaan, urheiluun ja ulkoiluun.

IMG_4051.jpg

IMG_4038.jpg

IMG_4041.jpg

Koska Hulluilla Päivillä perinteisesti on ollut hyviä ja laadukkaita vaatteita, on sieltä tullut lähes poikkeuksetta jotain ostettua. Annan siis itselleni option ostaa silloin jotain, jos on tarve (tai ylitsepääsemätön mieliteko). Hullarit on todennäköisesti joskus huhtikuun alussa, joten tässä on hyvin ainakin kolme kuukautta aikaa pidättäytyä kaupoille menemisestä, pohtia omia kulutustottumuksia ja antaa jo kaapissa oleville yksilöille lisää käyttöpäiviä.

Lupaan kertoa, kuinka tässä käy!

viisikko2.jpg

Lähdetkö mukaan haasteeseen? Kolme kuukautta (ainakin) ilman uusia vaateostoksia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *