Top 5 siivousvinkit

Harvalle vanhemmista lukijoista ainakaan on varmaan jäänyt epäselväksi, että mä olen aikamoinen siivousfriikki. Yleensä en varsinaisesti ota asiasta stressiä, enkä siivoa hampaat irvessä, vaan nautin siivoamisesta ja etenkin lopputuloksesta eli siististä kodista. Siivoan usein, oikeastaan joka päivä jotain. Näin hommat ei kasaudu, eikä tartte käyttää kerralla paljoa aikaa siivoamiseen.
 
Ajattelin jakaa muutamia omia niksejä, joilla siivoaminen on ainakin omasta mielestäni helpompaa ja miellyttävää. Kuvituksena random-kuvia meiltä <3
 
IMG_8576.jpg
 
1. Harsot
 
Tyttöjen vauva-aikana meiltä löytyi valtava määrä harsoja, näistä pinttyneimmät olen jo heittänyt roskiin, hvväkuntoisista osa on myyty eteenpäin ja osa taas on jätetty siivouskäyttöön. Harsot ovat nimittäin mitä mainioimpia siivousapulaisia pintojen kuivattamisessa. Ikkunat, peilit, rosteripinnat, lasitasot… Oikeastaan kaikki, mikä pitää kuivattaa pesun jälkeen laamujen välttämiseksi. Ihan huippuja! Ja mielestäni myös paljon parempia kuin mikrokuituliinat yms.
 
Harsot toimivat muuten hyvin myös esimerkiksi puutasojen öljyämisessä tai kenkien lankkaamisessa.
 
2.  Soodaa ja suolaa uunin pesuun
 
Valmiita uuninpuhdistusmömmöjä paremmaksi olen todennut ruokasoodasta, suolasta ja vedestä tehdyn seoksen. Tarvitset siis 2rkl soodaa, 2rkl suolaa ja 2rkl kuumaa vettä. Sekoita ainekset keskenään ja levitä likaiselle pinnalle. Anna vaikuttaa ja hinkkaa saippuavillalla. Toimii myös uunipelleille! Tämä on myös luonnonmukaisempi vaihtoehto myrkyille.
 
IMG_8321.jpg
 
IMG_8312.jpg
 
3. Taikasieni
 
Taikasieni ei varmaan esittelyjä kaipaa, sillä se taitaa olla aika monen kodin pelastaja lähes liassa kuin liassa. Viimeksi hinkkasin tuulikaapin seiniä ja kyllä tuli puhdasta. Tosin tämän kanssa kannattaa olla varovainen, sillä sieni saattaa puhdistaa pintaa liiaksikin. Esimerkiksi kaikki maalit eivät kestä taikasienen käsittelyä. Lisäksi itse tykkään aina taikasienellä hinkkaamisen jälkeen pyyhkiä pinnat märällä rätillä ja pyyhkäistä kuivaksi harsolla.
 
Taikasienellä kannattaa kokeilla putsata kaikkea likaa, kunhan tosiaan muistaa ottaa aluksi varovaisesti, ettei pilaa pyyhittävää pintaa!
 
4. Säläkori
 
Meillä kun on kaksi kerrosta, viisi henkeä ja alakerran ja yläkerran väliä ravataan monta kertaa päivässä, tuppaa kaikkea pikkusälää aina pikkulegoista pinneihin jäädä lojumaan väärään paikkaan. Eikä yhtä pikkujuttua jaksa lähteä kiikuttamaan aina erikseen toiseen kerrokseen. Tai toisaalta, jos pikkusälää on kertynyt enemmän, ei riitä kädet kaiken sälän kantamiseen ja lopulta jotain aina tippuu… 
 
Tässä viimeksi Ikeassa käydessäni ostin keittiöpuolelta kivan metallikorin, joka toimii meillä tämä kaiken pikkusälän kuljetuskorina kerroksien välillä. Ja täytyy muuten sanoa, että toimii! Tosi pikkujuttu ja ehkä tietysti omalla tavallaan turha, mutta auttaa meillä hyvin kaikkea pientä tavaraa pysymään omilla paikoillaan tai siis päätymään takaisin sinne omalle paikalleen!
 
IMG_8780.jpg
 
5. Paikka kaikelle
 
Mun mielestä siisteys, puhtaus ja järjestys kulkee aika pikälti käsi kädessä. Koti voi olla tiptop järjestyksessä, mutta kuitenkin epäsiisti, esimerkiksi likaisten lattioiden, tahraisten tekstiilien tai pesemättömien vessojen vuoksi. Ja toisaalta voi hyvin myös olla puhdas ja pesty koti, mutta tavarat hujan hajan. 
 
Mulle sekä puhtaus että järjestys ovat yhtä tärkeitä ja järjestystä ja sen ylläpitämistä varten olen pyrkinyt siihen, että kaikelle on tosiaan oma paikkansa. Tässä auttaa läpinäkyvät, kannelliset muovikorit, joita meiltä löytyy useampia kaapeista. Kun tavaraa ei ole valtavasti, on ne myös kohtuu helppo lajitella. Harvemmin käytettävät tavarat kannattaa toki pakata siihen alimpaan laatikkoon, sillä jos jotain tarvitsee usein, ei sitä jaksa välttämättä laittaa takaisin omalle paikalleen. Eli ei kannata kuitenkaan tehdä järjestyksen ylläpitämisestä liian vaikeaa.
 
Myös vessassa ja kylppärissä erilaiset korit ovat oivia apuvälineitä järjestyksen ylläpitämisessä!
 
IMG_6897.JPG
 
IMG_6920.JPG
 
+
 
Muutama muu yksinkertainen vinkki on ensinnäkin pitää tavaramäärä mahdollisimman vähäisenä. Älä hamstraa, äläkä keräile ja hankkiudu esimerkiksi kaikista lasten vanhoista pienistä tavaroista eroon välittömästi! Toiseksi on helpompi siivota usein vähän kuin kerralla paljon. Pätee hyvin ainakin vessojen siivoamiseen, jääkaapin, uunin ja mikron pesemiseen sekä vaikkapa lavuaarien hajulukkojen puhdistamiseen. Itselleni ainakin tällaiset hommat ovat todella vastenmielisiä, jos niitä tekee liian harvoin. Silloin ne ehtivät mennä todella kuvottaviksi ja siivousoperaatio on inhottavaa!
 
IMG_6985.JPG
 
Armottoman kevätauringon takia on ollut pakko tarttua myös ikkunanpesimiin. Pesin alakerran ikkunat ensimmäisen kerran jo tyttöjen synttäreitä varten ja muutaman ikkunan olen senkin jälkeen jo joutunut pyyhkäisemään. Yläkerran ikkunat sain pestyä viime viikolla. Itse käytän apuna tässäkin hommassa harsoa, mutta muutoin ei kummoisia vinkkejä ikkunanpesuun ole antaa. Kuivatan ikkunat pesun jälkeen lastalla, jonka pyyhin aina välissä harsoon. Käytyäni ikkunan läpi lastalla, pyyhin ikkunan reunat kuiviksi harsolla.
 
Toivottavasti joku sai tästä inspiraatiota vaikkapa viikkosiivoukseen perjantain kunniaksi! Meillä olisi tarkoitus viikonlopun aikana paneutua terassin ja terassikalusteiden pesuun. Pitää saada tilat ulkoelämää ja jo nurkan takana odottavaa vappua varten valmiiksi!
 
Nyt oikein mukavaa viikonloppua kaikille lukijoille!

10 kommenttia “Top 5 siivousvinkit

 1. Uuni on tarvinnut pesua jo kauan… Ajattelin kokeilla tuota sinun niksiäsi. Kysyisin kuitenkin, kauanko tuon seoksen pitää antaa vaikuttaa.<br />
  Inhokkihommani – ikkunoiden peseminen – on vuorossa ensi viikolla.

  1. Minä taisin antaa viimeksi seoksen vaikuttaa puolisen tuntia. Jos on pahasti pinttynyt, niin varmaan kauemminkin. <br />
   <br />
   Onneksi ikkunanpesu on loppujen lopuksi hyvin palkitsevaa, kun lopputuloksen näkee heti! 🙂

 2. Kuvasi ovat todella hyviä ja tunnelma huokuu harmoniaa.. Erityisesti pidän tuosta keittiö kuvasta ja vaalean harmaasta seinästä. Valkoisen kanssa upea yhdistelmä! Mikä on tuo maalisävy? Myös musta seinä vessassa on tosi tyylikäs ja minun makuun😀 Lisää upeita kuvia!

  1. Voi kiitos paljon ihanasta kommentistasi! &hearts; keittiön seinä on maalattu Tikkurilan tunto karhea maalilla, värisävy on muistaakseni J487 Dolomiitti. Vessan seinä puolestaan on Tikkurilan kivimaalia.

 3. Vinkki uuninpesuaineeksi: Universal Stone! On tehokas ja luonnollinen! 🙂 Mä olen ihan superlaiska siivoaja, siksi aina haaveilenkin näitä siivouspostauksia lukiessa että muuttuisin kuin ihmeen kaupalla ja musta tulisi siivousfriikki! &hearts; 😀

  1. Tästä universal stonesta olenkin monta kertaa kuullut ja tuolta miiankin blogissa lukenut, pitää laittaa ostoslistalle! 🙂

  2. Universal stone on hyvä moneen kohteeseen! Uuniin en ole sitä kokeillut, kun meillä on pyrolyysipuhdistus uunissa. On muuten laiskalle siivoajalle ihan huippuominaisuus! Ei muuta kuin ohjelma päälle ja sen loputtua pyyhkäisee palaneet lianmuruset uunin pohjalta. <br />
   Samoin kuin Irina, minäkin haaveilen muuttuvani siivousfriikiksi ja että kaikki tavarat olisivat järjestyksessä ja omalla paikallaan 😉 Sitä odotellessa…

  3. Pyrolyysipuhdistus kuulostaa ihanan vaivattomalta! 🙂 Pitää hakea tarpeeksi inspiraatiota, niin ehkä siivousfriikiksikin voi opetella, jos niin haluaa 😉

 4. Täällä tioinen siivousfriikki:)Rakastan puhdasta kotia.Teen vuorotyötä,ja vapaat alkaa aina siivouksella.Rentoudun,kun siivoan ja on ihana aloittaa vapaat puhtaassa kodissa.Yhden teinin ja kahden aikuisen taloudessa ei paljon sotkua tulekkaan.

  1. Juuri näin. Kiva, että meitä on muitakin! 😉 Rentoutuminen on ehdottomasti helpompaa puhtaassa ja siistissä ympäristössä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *