Mitä kuuluu meidän tytöille?

Tyttöjen vauvavuotena tuli kirjoiteltua melko säänöllisesti heidän kuulumisista tänne bloginkin puolelle, mutta edellisestä postauksesta on tainnut kulua kohta jo se viitisen kuukautta. Tytöt täyttivät nyt viikonloppuna tosiaan 1v5kk ja meno on tietysti muuttunut melko paljon siitä, kun tytöt täyttivät vuoden. Uusia taitoja on tullut ihan hirmuisesti, eikä meiltä tosiaan enää mitään vauvoja löydy.

Suurimpana muutoksena tietysti se, että kumpikin kävelee, tai oikeastaan juoksee…

IMG_2969.JPG

Neuvolassa ei ole käyty sitten vuoden neuvolan jälkeen, joten mitään mittoja tytöistä ei ole. Seuraava neuvola on sitten kuukauden päästä, kun puolitoista vuotta tulee täyteen. Tytöt käyttävät pääosin kuitenkin kokoa 80 tai 86 ja painot on varmaan siinä kymmenen kilon hujakoilla. Tytöt ovat ruumiisrakenteeltaan täysin erilaisia, E on huomattavasti hentoisempi ja hänelle melkein tuleekin uusia vaatteita ostettaessa valittua kokoa pienempi vaate kuin siskolle.
IMG_2808.JPG

IMG_2831.JPG

Myös tyttöjen luonne-erot vahvistuvat päivä päivältä. Hassua, kun silloin raskaana kuvitteli naiivisti masusta tulevan kaksi samannäköistä ja samanluonteista tyttöä. Ja mitä vielä, en ole tainnut näin eri näköisiä kaksosia nähnytkään. Tytöillä on ihan erilainen hiuslaatu, erisävyinen iho ja kasvojen piirteet täysin eri, toinen kuin minä ja toinen ilmiselvä isänsä. Ja luonteeltaankin tytöt ovat kuin yö ja päivä. Siinä missä E hakee kontaktia ja huomiota muilta aikuisilta ja lapsilta, I viihtyy itsekseen tutkimassa leluja, repimässä apilanlehtiä tai lapioimassa hiekkaa ämpäriin. I on myös hyvin hiljainen, eikä sanoja juurikaan vielä tulee, E puolestaan on kovaääninen ja juttua ja sanoja tulee paljon enemmän. E:lle maistuu ruoka kuin ruoka, I puolestaan on paljon varautuneempi uusien makujen suhteen. Nämä nyt toki vain muutamia esimerkkejä tyttöjen eroista.

Monikaan kaksosten äiti ei tykkää lapsiaan sanottavan kaksosiksi, mutta itseäni tämä ei sanana häiritse. Ovathan tytöt niin erilaisia keskenään, että yhdeksi ja samaksi persoonaksi heitä ei kaksosuudesta huolimatta pysty niputtamaan.

IMG_2268.JPG

Tuttipulloista on luovuttu jo useampi kuukausi sitten, tutit puolestaan ovat vielä käytössä. Ja ihan liian paljon päivisinkin, mitä itsekään haluaisin. On vaan niin helppoa saada kitisevät lapset tyytyväisiksi tyrkkäämällä ne tutit suuhun vaikka kauppareissulla… Tässä pitäisi kyllä skarpata… Poika kun ei koskaan edes syönyt tuttia, niin silloin saattoi sen yhden huutavan lapsen napata vaikka syliin loppu kauppareissun ajaksi, mutta kahta ei nyt viitsi kainaloissa kantaa, jos meinaa vielä jotain muutakin saada tehdyksi, tai ihan vaikka vaan saada ne rattaat työnnettyä ulos kaupasta.

Ruokailu sujuu hyvin, ruoka maistuu ja kumpikin on syönyt jo pitkään itse. Puurot, jugurtit ja rahkatkin menevät hyvin itse lusikalla syötynä. Pääosin käytössä on nokkamukit, tavallisista kupeistakin juominen kyllä onnistuu kohtuullisella menestyksellä.

IMG_2850.JPG

Päivät täyttyvät hyvin pitkälti ulkoilusta, joko omalla porukalla tai kavereiden kanssa. Meillä on myös melko säntillinen päivärytmi, jota noudatetaan päivästä riippumatta. Mä olen huomannut jo esikoisen kanssa, että selkeä rytmi sopii sekä minulle että lapsille, joten kaikkien olemisen mielekkyyden vuoksi haluan pitää rytmistä kiinni vaikka se jotain menoja joskus rajoittaakin. Nämä on mun mielestä niitä asioita, jotka kukin tekee tyylillään ja valitsee sen itselleen ja perheelleen sopivimman tavan toimia.

Päivärytmi meillä tällä hetkellä on about seuraava:
7:00 herätys
8:00 aamupala
11:00 lounas
12:00 päiväunille
14:00 herätys ja välipalalle
16:30 päivällinen
19:00 iltapala
20:00 nukkumaan
Jos jokin on tyttöjen kanssa ollut huomattavasti helpompaa kuin pojan kanssa aikanaan, on nukkumaan käyminen. Kumpikin nukahtaa ilman sen kummempia kitinöitä sekä päiväunille, että yöunille. Yöt nukutaan pääosin ilman herätyksiä, silloin tällöin joutuu jommalle kummalle käydä laittamassa tutin suuhun, mutta yleensä sen saavat itsekin sängystä metsästettyä. Nukkumaan käydessä sänkyyn laitetaan useampi tutti, siinä toivossa, että sen itse sieltä löytävät!

Parhaita juttuja tällä hetkellä on (edelleen) dublot, musiikki ja tanssiminen, pyöräily (eli peräkärryn kyydissä istuminen) sekä liukumäet!

IMG_3128.JPG
IMG_3160.JPG

Viime kuukausina on kyllä monta kertaa tullut todettua, että omalla tavallaan vauvavuosi kaksosten kanssa oli huomattavasti helpompi, kuin tämä aika, kun ovat oppineet kävelemään ja kaikki ympärillä kiinnostaa. Kyllä pitäisi saada itsensäkin monistettua, että ehtisi aina noiden perään… Nyt myös taas arvostaa enemmän kaksosäitikavereita, joilta saa parasta vertaistukea ja, jotka todella ymmärtävät ja tietävät, millaista on, kun on kaksi täysin samassa kehitysvaiheessa olevaa samanikäistä lasta. Kaksosuus ja kaksosten äitiys on jotain niin spesiaalia, että se jos mikä yhdistää ja on kyllä hienoa, että on saanut tavata ihania ihmisiä, joiden kanssa jakaa arjen iloja ja suruja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *