Tavaranpaljoudesta ja tavaran karsimisesta

Pian taas vuodenajan vaihtuessa olisi hyvä suunnata nokka kohti omia vaatevarastoja ja katsastaa mitä sieltä löytyy ja tehdä pientä inventaariota. 
Siirrettäessä kesämekkoja ja sandaaleja peremmälle kaappeihin, olisi hyvä aika käydä läpi menneen kauden vaatetus ja etenkin jos elää vaatepaljoudessa, niin mahdollisesti karsia huonokuntoisia ja käyttämättä jääneitä vaatteita pois.
Olen viime aikoina jutellut muutaman ystäväni kanssa aiheesta tavaran- ja etenkin vaatteiden paljous. Moni tuntuu painivan sen seikan kanssa, että kaapit pursuavat, mutta ylimääräisestä tavarasta ei osaa kuitenkaan luopua. Olen täällä bloginkin puolella monesti sanonut sen minkä läheiseni hyvin tietävät, eli itselläni ei juurikaan muodostu tavaroihin tunnesidettä ja olen mestari luopumaan ylimääräisestä tavarasta. Facen kirppispalsta on taas käynyt kuumana ja tavara, jonka eteen ei jaksa nähdä kuvaamis- ja ilmoituksentekovaivaa, on surutta päätynyt Fidan laatikkoon! Lapsiperheessä tuota kiertoon laitettavaa tavaraa tuntuu jostain kumman syystä koko ajan löytyvän…

Oma vaatekaappini on tällä hetkellä erittäin hyvässä järjestyksessä ja oikein hyvällä mallilla muutenkin. Nykyään myös tuntuu, että sieltä tosiaan löytää asun tilanteeseen kuin tilanteeseen! Vaatevarastojen suhteen ollaan siis päästy aikalailla ideaalitilanteeseen, vaatemäärä tuntuu itselleni sopivalta, kaappi pysyy tiptop järjestyksessä ja kaapista löytyy mielekästä päällepantavaa. En kuitenkaan kutsu itseäni millään lailla minimalistiksi, vaikka osittain sellaisesta tyylistä (salaa) haaveilenkin.

Muutama esimerkki, joilla kaapit saa mielestäni pidettyä ojennuksessa:
1. Vaatteet: Kun ostat uuden vaatteen, luovu jostain toisesta. Osta vain todelliseen tarpeeseen, ei hetken mielijohteesta. Jos kaapissasi on valkoinen kauluspaita, miksi ostat toisen valkoisen kauluspaidan? Sama pätee lastenvaatteisiin, älä hamstraa, vähemmälläkin pärjää ja ehkäpä paremminkin, kun ei tarvitse ahdistua pursuavista kaapeista!

30%2Bmust%2Bhave%2Bvaatetta.jpg

2. Kosmetiikka: Pursuaako kaappisi rasvapurkkeja, putsareita ja meikkejä? Käytä aina edellinen tyhjäksi ennen uuden ostamista! Jos ostamasi uusi ripsari osoittautui huonoksi ja joudut ostamaan toisen, miksi säilytät vanhaa? Käytetty raha on jo menetetty ostohetkellä, eikä tarpeetonta purkkia hyödytä säilyttää omassa kaapissa.

IMG_6483.JPG
3. Lastentarvikkeet: ellet juuri haaveile vielä yhdestä pienokaisesta, luovu heti kaikesta lapsilta pieneksi tai tarpeettomaksi jääneestä! Meiltä esimerkiksi lähti juuri iso kasa vauvaleluja, kylvetystuki yms eteenpäin. Vapauttavaa kiertoon laittamista!

vauvan%2Bs%25C3%25A4nky.JPG

4. Keittiö: Äitini on todennut hyvin meidän keittiönkaapeista, että mitään ei ole kyllä yhtään liikaa, mutta kaikki tarpeellinen löytyy. Muutama käytössä oleva astiasto, ei tusinoittain leivontakulhoja, ei ylimääräisiä kodinkoneita. Kaikki mitä kaapeista löytyy, on oikeasti käytössä!

IMG_9029.JPG

IMG_9052.JPG

5. Kodin tekstiilit: Mä luulen, että tämä on aika yleinen hamstrauksen kohde, jonka myötä kaapit täyttyvät. Ostetaan uusia käsipyyhkeitä, lakanoita tai tyynynpäällisiä vain tarjousten tai kauniiden kuosien vuoksi välittämättä todellisesta tarpeesta. Vaikka todellisuudessa esimerkiksi pärjäisi oikein hyvin esim kahdella pussilakanasetillä, toinen on käytössä ja toinen pesussa (esimerkiksi meidänkin taloudesta aikuisten käytöstä löytyy kolme erilaista settiä, mutta vain kaksi isoa aluslakanaa). Sama pätee pyyhkeisiin, kuinka monta pyyhettä oikeasti ihminen tarvitsee!? Meillä viiden hengen kylpy- ja käsipyyhkeet mahtuvat näihin Ikean laatikoihin:

IMG_3582.JPG

Ja kukapa ei haluaisi toisten kaappeihin kurkata, niin tässä virtuaalinen kurkkaus meidän olohuoneen kaappeihin! 😉

IMG_3576-tile.jpg

Meidän olohuoneen senkki, jossa pääosin mapeissa tärkeitä papereita, tulostin, ja joitain kirjoja. Kaksi laatikoista on jopa tyhjillään! Pienessä vanhassa kaapissa säilytetään kynttilöitä ja muutamaa ylimääräistä tuikkukippoa, jotka eivät juuri ole esillä. Tv-tasosta puolestaan löytyy osa lasten kirjoista, Brion junarata, valokuva-albumit, dvd:t ja cd:t (joita meillä on tosi vähän ja niistäkin tekisi mieli luopua!) sekä tietysti digiboksi ja dvd-soitin.

Mun on pakko myöntää, että saan silkkaa mielihyvää katsoessani järjestyksessä tai jopa tyhjillään oleviin laatikoihin ja tietäessäni, että kodistamme ei löydy yhtään romukaappia, tiedättekö sellaista, jota ei kehtaa näyttää kenellekään tai ahdistaa avata, kun tavarat tippuvat päälle. Mies tässä hetki sitten taisi viitatakin tätä järjestelyintoa sairaalloiseen touhuamiseen ja pakkomielteiseen tavaroista luopumiseen…! Ei pidä paikkansa, on vaan helpomi olla, kun tavaroita on vähän, tietää mitä omistaa ja löytää etsimänsä!

Tuleeko sun järjesteltyä kaappeja säännöllisesti vai sullotko vaan tiukemmin oven kiinni, että kaikki uudetkin ostokset sinne mahtuvat?

Lisää inspiraatiota tavaroiden karsimiseen ja ihailtavaan minimalismiin löytyy varmasti monelle tutusta Oma koti valkoinen -blogista! Etenkin tässä on hyvin inspiroiva postaus liittyen vaatteiden karsimiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *