Tytöt 12kk

Nämä tyttöjen kuukausipostaukset on ollut paljon luettuja, joten ajattelin vielä kirjoitella lyhyesti meidän vuosikkaiden menosta. Kuvituksena kuvia vuoden varrelta.
IMG_3391.JPG

IMG_2430.JPG

RUOKAILU
Tytöt ovat siirtyneet lähes kokonaan samaan ruokaan meidän muun perheen kanssa. Sosepurkkeja on vain varulta kaapissa sekä kyläilyjä varten. Soseita kun on jotenkin edes vähän siistimpi syöttää kylässä! Maito on normaalia maitoa ja sen kyllä huomaa kauppalaskussa! Kyllä se korvikkeen juottaminen vaan tuli tyyriiksi… Maito juodaan kuitenkin edelleen tuttipulloista, näille prinsessoille kun ei kelpaa sitten mitkään nokkamukit. Aika montaa mukimerkkiä löytyy kaapista, mutta kun ei niin ei. Ehkä ne joskus vielä suostuvat luopumaan pulloistaan! Ja nämä tytöthän odottavat niinkin hyvää palvelua, että maito juotetaan heille. Todella harvoin vaivautuvat itse pulloa kallistamaan… 😉 Mutta ruoka maistuu onneksi melko monipuolisesti tytöille, eikä mitään allergioitakaan ole esiintynyt. Lusikan käyttöä on harjoiteltu jo jonkin aikaa ja nyt E on tajunnut, mitä sillä kuuluu tehdä ja ruokaa menee silloin tällöin myös lusikalla suuhun.
IMG_0424.JPG
IMG_0298.JPG
UNI
Nyt on myös vihdoin päästy siirtymään vain yksiin päiväuniin, joille tytöt käyvät lounaan jälkeen n. klo 11-11.30. Unta maistuu yleensä noin kahteen asti ja päiväunet nukutaan edelleen ulkona rattaissa. Tämä on kyllä kiva, kun ovat samassa rytmissä pojan kanssa, joka myös nukkuu edelleen lyhyet päikkärit, yleensä noin tunnin verran vaihtelevasti kahdentoista ja kahden välillä. Yöunille on alettu käymään hieman aikaisemmin, eli jo puoli kahdeksan jälkeen. Aamulla tytöt heräilevät seitsemän pintaan ja yöt selvitään yleensä yhdellä tai kahdella tutinnostolla, joskus nukutaan koko yö heräämättä kertaakaan. Tutti pyritäänkin pitämään nykyään vain unikäytössä, eli tarpeetonta tutin lutkuttamista vältetään. Mä en tästä unitutista luopumisesta jaksa ottaa mitään stressiä, vaan katsotaan asiaa sitten vaikka lähempänä kahden vuoden ikää!
IMG_8664.JPG
nomppu2.JPG

KEHITYS
E otti ensimmäiset askeleensa silloin 11-kuukauden iässä ja nyt tyttö kävelee jo ihan kunnolla. Ja toinen on selkeästi niin innoissaan tästä uudesta taidostaan. I puolestaan liikkuu vielä konttaamalla ja tukia vasten kävelemällä. I tuntuu kyllä olevan hieman mustasukkainen siskonsa saamasta huomiosta tämän kävellessä, joten ehkäpä ne omatkin taidot karttuvat siskon esimerkkiä seuraten.
Portaat kumpikin kiipeää ketterästi ylös asti kontaten. Isoveljen sänkyyn ja nojatuoliin kiivetään myös ketterästi (ja äidin mielestä vähän liiankin nopeasti, kun silmä välttää).

Uusimpina taitoina on viime aikoina tulleet taputus ja vilkuttaminen. Hauskaa puuhaa kumpikin!

kaksoset.JPG

IMG_9209.JPG
Dublot ovat ehkä suosituimpia leluja tällä hetkellä. Etenkin I jaksaa tutkailla värikkäitä palikoita pitkiäkin aikoja. Hän yrittää selkeästi laittaa palikoita yhteen ja joskus myös tässä onnistuu. I tykkää myös autoista ja työntää kontaten pikkuautoja ja pöristelee mennessään. Molempien suosiossa on myös kaikki kannelliset purkit, purkkien sisään laitetaan ja otetaan pois pikkuautoja tms ja kantta laitetaan kiinni ja avataan. Myös ota ja anna -leikit ovat suosiossa ja tätä tytöt tekevät myös keskenään. Pinoaminen on myös nyt melko uusi taito ja päälekkäin laitetaan puupalikoita, kirjoja ja oikeastaan mitä tahansa mitkä pysyvät pinossa. Kirjat kiinnostavat, mutta niiden lukemiseen ei jakseta keskittyä. Iltasatuja ei siis vielä tytöille edes lueta, vaan iltasatuhetki on pyhitetty vielä pojan ja äidin tai isin kahdenkeskiselle ajalle.

IMG_9216.JPG

IMG_0077.JPG
Olinkin muuten unohtanut esikoisesta, kuinka rasittava vaihe tämä kaappien tyhjentely on… Juuri ruuvattiin taas pariin kaappiin lapsilukot, kun kaikki tavarat on hujan hajan vähän väliä. Odotan kyllä kovasti, että ilmat taas vähän paranisivat ja ainakin ne aamupäivät päästäisiin viettämään pihalla. Eipähän tarvitse kokoaikaa olla keräilemässä tavaroita! Ulkoilun makuun ollaan kyllä jo päästy ihan kunnolla ja tytöt viihtyvät hyvin hiekkalaatikolla ja keinussa. Onhan se ulkona liikkuminen vähän vielä hankalaa ja ekoilla kerroilla E ei meinannut edes suostua kengät jalassa kävelemään. Mutta pianhan ne taidot siitä karttuvat ja ulkona liikkuminen helpottuu, kun ei tarvitse pukea niin paljoa päälle. Tule jo kesä siis!
Paula / Viisikko - -

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *