Kaikkea ei tarvitse omistaa

Kaupat ovat täynnä ihania juttuja. Ihania lastenvaatteita, lastentarvikkeita, kodin elektroniikkaa, vaatteita itselle, kenkiä, laukkuja ja sisustustavaraa. Välillä kaupoille tulee lähdettyä ilman varsinaista ostotarvetta millekään.

Miksi?

Ehkä mielessä on halu saada jotain uutta, mutta ei varsinaisesti tietoa mitä. Ehkä joku lähtee sinne kuluttamaan aikaa. Ehkä jollain raha vain polttaa taskussa ja on pakko kuluttaa. Pakko ostaa koko ajan jotain. Saada uutuudenviehätystä. Tai jotain ostetaan, koska on niin kiva ja vielä tarjouksessa. ”En mä tiedä tarttenko tätä, mutta kun on niin halpa!”

IMG_8299.JPG

IMG_3878.JPG

Välillä kulutushysteria ahdistaa pahasti. Joka paikka on täynnä mainoksia ja koko ajan kaikki mukamas tarvitsevat jotain uutta. Vaihdetaan puhelimia, padeja ja telkkareita vuoden välein. Ostetaan vaatekaapit täyteen vaatteita ja kenkiä. Ja vaihdellaan lastenrattaita tai autoja ihan vaan huvin vuoksi. Jotenkin käsittämätöntä. Ja kuinka moni oikeasti tekee tätä ihan vain oman egon buustaamiseksi tai ostaa jotain uutta, koska jollain kaverilla, tutun tutulla tai vaikka bloggarillakin on sellainen? Välittämättä kuitenkaan, onko itsellä tarvetta tuotteelle.
Nykyisin omasta kulutuksesta suurin osa menee luonnollisesti lapsiin, heidän vaatteisiin ja muihin lastentarvikkeisiin. Näissäkin kannattaa kuitenkin pitää järki kädessä, tarvitseeko oikeasti laulavaa pottaa, tuttipullonlämmittäjiä, steriloijia tai ihan jokaista kivannäköistä lelua. Tarvitseeko pienet lapset kahtakymmentä erilaista paitaa, koruja tai viisiä erilaisia kesäsandaaleja? Lastentarvikkeissa kannattaisi myös nostaa kierrätys kunniaan, ei kaikkea ole oikeasti järkevää ostaa uutena! Mitä jos jokainen ihminen maapallolla ostaisi aina kaiken uutena? Mihin ne kaikki tavarat lopulta päätyvät, kun käyttöikä esim. lastentarvikkeissa on niin lyhyt?

IMG_8988.JPG

IMG_9999.JPG

Alusvaatteita lukuunottamatta en ole ostanut itselle tänä vuonna yhtään vaatetta, kenkiä, laukkuja, koruja tai asusteita. Koska en oikeasti tarvitse. Hyvän mielen vaatekaappi projektin myötä olen oppinut käyttämään monipuolisemmin olemassa olevia vaatteita. Makuni on myös hyvin yksipuolinen, tykkään simppeleistä, klassisista vaatteista. Olen siis vihdoin myös oppinut, että yhdet valkoiset lenkkarit, muutama perus raitapaita tai yhdet hyvät tummansiniset farkut riittää. Miksi samankaltaisia asioita pitäisi omistaa kovin monet? Ehtiikö niitä kaikkia oikeasti käyttää?
Meillä on kotona loppujen lopuksi melko vähän tavaraa. Meillä ei ole hyllyittäin dvd:tä tai kirjoja. Meillä ei ole sesonkiverhoja, -mattoja eikä juuri muutakaan sisustustavaraa kaapeissa lojumassa. Meidän keittiönkaapeista ei löydy popcorni-, jäätelö, eikä leipäkoneita. Uskaltaisin väittää, että meillä ei ole oikeastaan mitään, mikä olisi juuri meille ”ylimääräistä”. Olen pyrkinyt tähän viime vuosien aikana ihan tietoisesti. Tavaranpaljous ahdistaa ja pahasti. Olen ottanut tavaksi, että jos jotain uutta haluaa, tulee sille löytyä todellinen tarve tai sitten jostain vanhasta tavarasta pitää hankkiutua eroon. Ja siis kierrättämällä, mieluiten myymällä, mutta hyväntekeväisyys on myös toki hyvä vaihtoehto. Uusia hankintoja ei myöskään tehdä hetken mielijohteesta. Eikä uutta telkkaria osteta, koska vanha toimiva on ”pari tuumaa liian pieni”, tai uusia lakanoita, koska nyt ”pystyraita onkin enemmän muodissa kuin vaakaraita”. Lasten pieneksi jääneet vaatteetkin pyrin myymään eteenpäin mahdollisimman nopeasti. Jotenkin on vain helpompi olla, kun tietää, että tavarat eivät tipu lattialle kaappeja avatessa. Että tiedät, mitä omistat. Että oikeasti tarvitset asioita, joita omistat. Ja että oikeasti käytät omistamiasi tavaroita.

pojan%2Bhuone.JPG

Tuleeko sun osteltua uutta tavaraa hetken mielijohteesta, minkä myötä kaapit pursuavat? Entä tiedätkö, mitä omistat? Mitä siellä vaatehuoneen perimmäisimmän nurkan laatikossa on? Vai asuuko sisälläsi pieni hamsteri eikä tavaranpaljous ahdista ollenkaan?

P.s. huomennahan alkaa taas kulutushysterian juhlapäivät, nimittäin Hullut Päivät! Iittalan tuikkukipot ja Gantin pyyhekasat aion kiertää kaukaa ja haen vain niitä oikeasti tarpeellisia juttuja, kuten lapsille kengät!

Paula / Viisikko - -

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *