Tytöt 10kk

Tänään olisi pitänyt olla tyttöjen 10-kuukautisneuvola, mutta vesirokon takia jouduttiin käyntiä siirtämään. I:llä vesirokko alkaa onneksi olemaan jo voiton puolella, mutta toisella ei ole vielä yhen yhtä näppyä näkynyt. Poika sentään on taudista jo parantunut, näpyt on enää ruvella. Hain apteekista vesirokkovoidetta, mikä ainakin näillä kahdella auttoi kutinaan huomattavasti. Ei ole kyllä mikään herkku tauti ollut sairastaa, enkä ehdoin tahdoin olisi näin pieniä halunnutkaan tautiin sairastuttaa. Varmasti rokotus on oikein hyvä vaihtoehto!

kaksoset%2B10kk.jpg

Uusia mittoja saadaan siis odotella vielä useampi viikko, paino I:llä on kuitenkin siinä yhdeksässä kilossa, E:llä varmaan vasta vähän yli 8kg. Pituutta E:llä on varmaan noin 70cm ja I:llä muutama sentti enemmän, käytössä onkin oikeastaan vain 74cm vaatteita. Parissa kuukaudessa tytöt ovat muuttuneet jotenkin tosi isoiksi ja ihan vauvamaiset piirteet alkavat jo hävitä, enää kaksi kuukautta ja tytöt täyttävätkin vuoden! I on edelleen ihan samannäköinen kuin minä vauvana ja E puolestaan on todella paljon mieheni näköinen. Hauskaa, että vaikka tytöt ovat keskenään ihan eri näköisiä, näen kummassakin paljon samoja piirteitä kuin pojassamme.

Esikoisemme otti ensimmäiset askeleet ilman tukea 9-kuisena ja alkoi kävelemään 10-kuisena. E on kulkenut kehitysvaiheissaan hyvin samaa tahtia pojan kanssa, joten jos merkit pitävät paikkansa, lähtee hänkin pikapuolin kävelemään ilman tukea. Nyt jo mennään kovaa vauhtia taaperokärryllä (tai sitten hän työntää syöttötuolia, lelukoria tai ihan mitä tahansa, minkä kanssa voi kävella)! Ja voi apua, E oppi myös viikonloppuna kiipeämään portaita! Siivoilin alakertaa ja mies meni pojan ja I:n kanssa ylös, kuulin kauheeta ähinää ja menin katsomaan, mitä se tyttö touhuaa, niin siellä se meni jo kolmatta porrasta ylöspäin! Täytyykin alkaa pitää porttia kiinni ettei käy vahinkoa… Muuten molemmat liikkuvat kontaten ja E usein myös karhukävelyllä. I on siskoaan paljon varovaisempi ja rauhallisempi liikkeissään.

Tytöt ovat kovia tanssimaan ja tykkäävät paljon musiikista. Pienet känkkäränkkä kiukuttelutkin laantuvat helposti, kun heille alkaa vain laulaa! I tykkää tällä hetkellä myös paljon kaikista kurkistusleikeistä. Jos menen pojan tai toisen tytön kanssa vessaan, konttaa I perässä ja kurkkii ovenraosta ja nauraa. E puolestaan tykkää tällä hetkellä tosi paljon kävelyttämisestä. E on useimmiten heti touhuamassa muiden lasten tai veljensä kanssa rajumpia leikkejä, kun taas I viihtyy paljon itsekseen ja on hieman sivustaseuraaja. E hakee myös paljon paljon enemmän huomiota meiltä vanhemmilta.

Yöt ovat menneet paljon paremmiksi kuin mitä 8kk katsauksessa kirjoittelin. Olen jo jonkin aikaa epäillyt E:llä refluksia, tyttö esimerkiksi yskii, pulauttelee ja hikottelee paljon, mikä sopisi hyvin taudinkuvaukseen. Hampaiden tulo ja liikkeellelähtö on kuitenkin saanut itseni epäilemään ylireagointia ja olen laittanut pahimmat yökukkumiset ”vaiheiden” (ja niiden hampaiden) piikkiin… Jotenkin olin myös kuvitellut, että refluksioireita olisi pitänyt olla jo ihan pienestä asti ja E kuitenkin nukkui siskonsa tavoin todella hyvin siihen 8-kuiseksi asti. Käytiin kuitenkin ennen joulua lääkärissä ja saatiin refluksilääkitys kokeiluun. Yöt parani samantien ja useimmiten tyttö on nyt nukkunut täysiä öitä tai yöstä on selvitty tutinnostolla. Voi miksi ei tajuttu mennä heti 8-kuukauden korvilla, kun pahimmat yöheräilyt alkoi! Kokeiltiin muutama ilta olla antamatta lääkettä, heräileminen yskimiseen alkoi taas ja jokin selkeästi kalvoi tyttöä vatsassa. Myös pulauttelu tuli uudestaan kuvioihin, mikä jo väheni lääkityksen aikana merkittävästi. Nyt on siis jatkettu lääkkeen antamista. Tämä tarkoittaa sitä, että, kun E ei herää huutamaan, myös I nukkuu jälleen täysiä öitä. Toki vesirokko ja I:llä olleet korvatulehdukset ovat aiheuttaneet rikkonaisia öitä, mutta kokonaisuus alkaa olla taas hyvällä mallilla! Ensi viikolla käydään vielä allergiatesteissä E:n kanssa poissulkemassa muut vatsaa kiusaavat seikat ja pohditaan miten jatketaan refluksin suhteen. Mahtavaa, että saatiin jonkinlainen selvyys näihin heräilyihin.

Päiväunien suhteen ollaan nyt päästy siirtymään vain yksiin uniin, jotka tytöt nukkuvat ulkona n. klo 12-15. Tai siis päästiin, mutta rokon takia I on ollut niin väsynyt, että useampana päivänä tytöt ovat taas nukkuneet kahdet unet. E on siis nukkunut myös samassa rytmissä siskonsa kanssa, ihan äidin omista itsekkäistä syistä! 😉 Yksiin uniin siirtymisessä on kyllä se hyvä puoli, että tässä ollaan mukavasti samassa rytmissä pojan kanssa, joka myös nukkuu päiväunensa tuolla välillä, poika tosin nukkuu vain vaihtelevasti 45min-1,5h. Yöunille käydään edelleen klo 20 ja aamulla herätään n. klo 7-7.30. Aamuherääminen on pitkittynyt mukavasti, kun vielä jonkin aikaa sitten oli enemmän sääntö kuin poikkeus, että kuudelta oltiin jo ylhäällä.

Purukalustokin alkaa tytöillä olemaan jo ihan hyvällä mallilla, E:llä 6 hammasta ja I:llä 3. Hampaiden tulo ja sairastelut on vähän laskeneet ruokahalua, mutta muuten syömiset sujuvat totutulla tavalla, sekä sormiruokaa että soseita, 5 ateriaa päivässä. Hapanmaitotuotteita ollaan aloitettu nyt uutena maistelemaan. Raejuusto ja maitorahka on suurta herkkua ja piimää kokeillaan seuraavaksi! Meillä esikoinen tykästyi piimään 10-kuisena ja joi sitä paljon vuoden ikäiseksi asti, kunnes siirryttiin tavalliseen maitoon. Imetin poikaa vuoden, mutta juuri tuossa 10kk iässä imetyshetket menivät ihan pelleilyksi ja piimään siirtyminen oli jotenkin luonteva ratkaisu. Tätä pystyi juoda suoraan nokkamukista, poika kun ei koskaan edes oppinut tuttipullosta juomaan.

Nyt kun näistä rokoista selvitään, toivon todella tervettä kautta meidän perheeseen. Tänä syksynä ja talvena ollaan kyllä kaikki sairastettu ihan ennätyksellisen paljon!

Paula / Viisikko - -

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *